Roślina ta jest pokryta włosami, które są drażniące dla skóry człowieka. Nasiona ciecierzycy są jadalne i są znajdują się w strąkach jedno lub dwu ziarnistych. Posiada kremową, czerwoną lub brunatną barwę. W wyglądzie przypomina trochę orzechy laskowe, chociaż są bardziej od nich spiczaste.
Czym dokładnie jest groch włoski?
Ta roślina ma wiele nazw: ciecierzyca, cieciorka, groch włoski. Czasami błędnie uważa się, że są to trzy osobne gatunki roślin strączkowych. Jednakże wbrew pozorom to jest jedna i ta sama roślina!
Czy ciecierzyca ma jakikolwiek wpływ na nasz organizm?
- Ciecierzyca może pomóc nam zamienić naprawdę wiele składników jadłospisu. Jeśli chcemy porzucić w zupełności białko zwierzęce, ta roślina uzupełni wszystkie braki w aminokwasach egzogennych. Szczególnie kobiety w ciąży i karmiące nie narażą siebie i swojego dziecka na potencjalne niedobory związane z przejściem na dietę roślinną, jeżeli dodadzą porcję cieciorki do stałego planu żywienia. Również diabetycy mogą bez obaw korzystać z dobrodziejstw grochu włoskiego, gdyż ma on bardzo niski indeks glikemiczny i nie spowoduje nagłego skoku glukozy we krwi. Brak glutenu w ziarnach cieciorki umożliwia alergikom i cierpiącym na celiakię zastępowanie zwykłej mąki tą z ciecierzycy.
- Jeśli masz problemy z ciśnieniem krwi lub cierpisz na jakiekolwiek schorzenia układu krążeniowego – ciecierzyca na pewno Cię wesprze. Z jej pomocą obniżysz poziom cholesterolu LDL we krwi i zapanujesz nad ciśnieniem tętniczym. W ten sposób unikniesz też zawału mięśnia sercowego i udrożnisz naczynia wieńcowe oraz wyregulujesz szybkość przepływania swojej krwi.
- W razie kłopotów z niedoborem żelaza nie szukaj dalej! To właśnie ciecierzyca dostarczy Ci duże ilości tego cennego mikroelementu. Nie tylko anemicy na tym skorzystają. Również miesiączkujące kobiety lub osoby tuż po operacji powinny przetestować na sobie dobroczynny wpływ cieciorki.
- Wysoka zawartość błonnika pokarmowego to kolejna zaleta ciecierzycy. Regularne jej spożywanie w dużym stopniu usprawni trawienie i je przyspieszy, nasyci Cię na wiele godzin i polepszy perystaltykę jelit. Jeśli cierpisz na zatwardzenia, na pewno zauważysz poprawę swojego stanu. Obawiasz się zachorowania na nowotwór jelita grubego? Porcja ciecierzycy to dobry element profilaktyki antyrakowej. Nie tylko zmniejszysz prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale odgonisz inne choroby związane z jelitami.
- Kuzynka bobu może nam pomóc w walce z kilogramami. Już niewielka ilość ciecierzycy nasyci nas na długi czas i obniży apetyt. Pamiętajmy jednak, że co za dużo to niezdrowo. W stugramowej porcji suchej ciecierzycy są aż 364 kilokalorie. Warto więc z umiarem korzystać z jej dobrodziejstw, aby uniknąć nadwagi czy nawet otyłości.
[Głosów:0 Średnia:0/5]