Dobra patelnia

Ludzie bardzo często boją się gotowania. Uważają, że nie poradzą sobie z przepisami, coś zepsują albo przypalą i nie pomoże im przy tym nawet dobra patelnia. Nie podejmując żadnej próby nie przekonują się najczęściej w jak dużym błędzie się znajdują. W przepisach podane są dokładne gramatury albo ilości na szklanki czy łyżki, trzymając się odpowiedniej kolejności ciężko będzie coś popsuć.

Jeżeli nie mamy specjalnego daru do gotowania czy pieczenia albo boimy się sami łączyć składniki, wystarczy dokładnie trzymać się przepisu. Oczywiście za pierwszym razem zawsze coś może nie wyjść, ale jeżeli nie będziemy się zrażali to z czasem przestaniemy trzymać się wytycznych potrawy, bo będzie ona wychodziła świetnie i bez tego. Oprócz samej umiejętności i talentu, ważne są również dobre składniki. Jest to podstawa, o której często ludzie zapominają. Kupują pierwsze lepsze mięso nie zwracając uwagi przy wyborze jaki ma kolor czy wygląd. Tak samo dzieje się z warzywami albo owocami, bierzemy te najładniejsze z wierzchu lecz niekoniecznie będą one najlepsze.

Na samym początku przygody z gotowaniem warto jest zapoznać się z pewnymi zasadami kupowania składników. Dotyczy to przede wszystkim mięsa oraz produktów świeżych. Najlepszym tego przykładem jest awokado, które często ludziom nie smakuje, ponieważ nie kupują odpowiednio dojrzałego. Jeżeli umiejętności połączymy z dobrej jakości składnikami znacznie maleje nam możliwość zepsucia potrawy.

Dobra patelnia to podstawa

Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia – sprzęt kuchenny. Oczywiście nie trzeba mieć całego sprzętu jak w profesjonalnej kuchni żeby gotować smacznie, ale podstawą jest dobra patelnia i garnek. Patelnia z powłoką teflonową sprawdzi się świetnie w każdej kuchni. Dzięki specjalnej technologii nie przywiera do niej jedzenie nawet jeżeli nie użyjemy tłuszczu. Jest wiele firm produkujących patelnię i tu już musimy dopasować odpowiednią do własnych preferencji, najbardziej znaną i dobrą firmą jest Tefal.

Świetnej jakości patelnia odpowiednio zadbana starczy nam na lata, więc cena nie powinna nas przerażać w końcu to dobra inwestycja. Podobnie jest z garnkami, te z grubszym dnem zapobiegną szybkiemu przypalaniu się potrawy oraz równomiernie rozprowadzają ciepło. Warto mieć w swojej kuchni różne średnice patelni czy garnków tak aby nam ich nie zabrakło a jednocześnie wygodnie przygotowywało się poszczególne składniki. Jeżeli jesteśmy miłośnikami naleśników dobrze będzie zainwestować w specjalną patelnię do naleśników, jest ona cieńsza, posiada odpowiednio rozprowadzającą ciepło technologię oraz jest idealnej średnicy. Przygotujemy na niej świetne naleśniki i nie będziemy musieli martwić się o ilość tłuszczu jaką zużyjemy. Natomiast miłośnikom chińskiego czy azjatyckiego jedzenia polecam wok. Jest to specjalna, głębsza patelnia, która pomaga udusić w jednym naczyniu wszystkie składniki razem. Świetnie sprawdza się do makaronów z ryżem i warzywami czy pieczonego makaronu. Nic nam z niej nie może wypaść nawet przy gwałtownym mieszaniu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here