Patelnia aluminiowa

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. To w niej przygotowujemy codzienne posiłki. Każdy domowy kucharz doskonale wie, że aby posiłek był pyszny i smaczny liczą się nie tylko produkty, ale i sprzęt jaki używany jest do gotowania. Jednym z najważniejszych z nich jest odpowiednia patelnia aluminiowa, lub wykonana z innego materiału.

Na rynku mamy do wyboru bardzo szeroki wybór patelni. Paradoksalnie tak szeroki wybór wcale nie ułatwia decyzji. Najczęściej sięgamy po dwa rodzaje patelni: patelnię stalową oraz patelnię aluminiową. Warto poznać ich zalety i wady.

Patelnia stalowa

Tworzywo z jakiego wykonana jest patelnia jest niezwykle ważne. Jeśli chodzi o patelnie stalowe to z pewnością cechuje je bardzo wysoka odporność na zarysowania, a także na rdzę. Wszystko dlatego, iż stal, z której wykonuje się takie patelnie to stal nierdzewna. To co także cechuje patelnię stalową to ferro-magnetyczność. Oznacza to, że taka patelnia może być używana na różnych rodzajach kuchenek. Może być to zarówno kuchenka gazowa, elektryczna, jak i indukcyjna. Dużą zaletą patelni stalowych jest także to, że nie wymaga ona specjalnych zabiegów przy jej myciu. Można ją umyć w zwykłej zmywarce lub czyścić zwykłą gąbką. Wystarczą także zwykle płyny do mycia naczyń.

Patelnie stalowe mają oczywiście także i swoje wady. Jedną z takich wad jest fakt, iż stal słabo przewodzi ciepło. Oznacza to, że w trakcie smażenia patelnia może nie nagrzać się równomiernie. Dół patelni może być gorący, ale ścianki zupełnie nie.

Patelnia aluminiowa

Drugim rodzajem patelni, o którym wspomniano jest patelnia aluminiowa. Tego typu patelnie są przede wszystkim bardzo lekkie i co niezwykle ważne nagrzewają się one bardzo szybko. Większość patelni aluminiowych pokryta jest także specjalną powłoką nieprzywierającą, dzięki której gotowanie staje się dużo łatwiejsze. Patelnię aluminiową można także bez problemu myć w zwykłej zmywarce. Warto także wspomnieć o tym, że patelnie aluminiowe w przeciwieństwie do patelni stalowych rozgrzewają się równomiernie.

Nie może jednak zapomnieć o kilku wadach patelni aluminiowych. Jedną z nich jest to, że patelnia ta dość szybko stygnie. Niestety, ale aluminium jest dość miękkim tworzywem. Oznacza to, że patelnia jest narażona na zarysowania oraz różnego rodzaju wgniecenia. Ten rodzaj materiału oznacza także, że na patelni aluminiowej nie powinno się oszczędzać. Dobrej jakości patelnia da nam gwarancję tego, że z aluminium nie będą wydzielać się żadne szkodliwe substancje.

Jak zatem widać, każda z tych patelni ma swoje zalety i wady. To jaką patelnię wybierzemy zależy tylko i wyłącznie on naszych potrzeb i wymagań. Ważne jest jednak to, aby na takich sprzęcie kuchennym nie oszczędzać. Patelnia wykonana z wysokiej jakości materiału da nam gwarancję jakości, tego, że będzie można z niej korzystać przez wiele lat, a potrawy ugotowany przy jej pomocy będą smaczne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here