Lazania to wspaniały włoski przysmak, pełen aromatów i świeżych produktów. Tajemnica pysznej lazanii jest odpowiedni dobór produktów i odpowiednia ich obróbka. Jak zrobić lazanie, aby zasmakowała całej naszej rodzinie? Kluczem są naturalne, aromatyczne przyprawy i idealne płaty makaronu. Pyszna lazania nie obejdzie się bez kilku warstw jedwabistych sosów i chrupiącej skorupki z doskonałego, długo dojrzewającego sera.
Jak zrobić lazanie?
Przede wszystkim powinniśmy wybrać dobry, jakościowy makaron, aby warstwy naszego dania były widoczne, a sam makaron nie rozgotował się na papkę. Powinien być dość miękki, ale wzorem tradycyjnego spaghetti, musi stawiać lekki opór na zębach. Nikt nie lubi makaronowej papki. Najlepszy makaron do lazanii to makaron al dente. Można go oczywiście lekko podgotować przed rozpoczęciem tworzenia warstw naszego dania. Ale nie jest to konieczne, bo odpowiednia obróbka termiczna w piekarniku powinna nadać płatom właściwego stopnia twardości. Poza tym makaron podczas duszenia przechodzi aromatami dodanych do sosów przypraw, a więc jest ostatecznie jeszcze bardziej pełen smaku.
Kolejna kwestia to przygotowanie aromatycznych sosów, które nadadzą lazanii charakterystycznego smaku i tekstury
Mięsny sos pomidorowy najlepiej przyrządzić na bazie świeżej wołowiny, bo to bardzo intensywne w smaku mięso. Jeśli nie lubimy aż tak charakternych potraw, można z powodzeniem zastąpić część wołowiny wieprzowiną. Da to równie udany efekt. Ważne są również aromatyczne dodatki. Najlepszy sos powstaje ze świeżych, soczystych pomidorów, ale słodkawych pomidorków. Sprawdza się pomidorki cherry lub malinówki z własnego ogrodu. Zamiast świeżych warzyw można tez dodać własny przecież z pomidorów, lub pomidory z puszki. Sos przyprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Niezbędne będą również typowe włoskie dodatki. Świeża bazylia i oregano to świetny wybór, aż wersja suszona też może się sprawdzić. Sos zawsze przyprawiamy na samym końcu, aby przyprawy zachowały jak najwięcej aromatu.
Kolejny składnik to sos beszamelowy. Bez niego nie ma dobrej lazanii. Beszamel to gęsty i dość tłusty sos sporządzony na bazie mleka. Mleko musi być oczywiście tłuste, aby sos był lekko słodkawy w smaku i treściwy. Beszamel robi się w kilku etapach. Najpierw na łyżce masła podprażamy mąkę pszenną, a następnie dodajemy stopniowo sporą ilość tłustego mleka. Sos powinien zgęstnieć. Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem i gałka muszkatołową.