O dobroczynnym działaniu na nasz organizm kasz, mówi się coraz więcej. Do niedawna mało kto uważał je za atrakcyjne danie. Dziś każda z wartościowych diet zawiera w swoim składzie kasze. Za jedną z najzdrowszych kasz uważa się kaszę jaglaną. Jest ona cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów. Otrzymywana z ziaren prosa, jest lekkostrawna i nie zawiera w sobie glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chorujące na celiakię. Kaszy jaglanej przypisuje się również właściwości przeciwwirusowe oraz zmniejszające stany zapalne w organizmie. Dzięki właściwościom osuszającym kaszy, możemy za jej pośrednictwem z łatwością pozbyć się z organizmu kataru, oraz mokrego kaszlu.
Zalety kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest bogata w krzem, dzięki czemu będzie zbawiennie działała na naszą cerę, włosy oraz paznokcie. Osoby mające problem z zachowaniem równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, również często powinny sięgać po kaszę jaglaną, która dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu pomoże organizmowi odzyskać równowagę kwasowo-zasadową. Mając wzgląd na korzyści wynikające ze spożywania kaszy jaglanej, każdy z nas powinien uwzględnić ją swoim jadłospisie, przynajmniej kilka razy w tygodniu.
Kaszę tę można spożywać zarówno na słodko, jak i słono dlatego nawet osoby o wyjątkowo wybrednym podniebieniu, będą w stanie wyczarować z niej satysfakcjonujący dla siebie posiłek, o każdej porze dnia. Wiele osób, przystępujących do gotowania kaszy, zadaje sobie pytanie, jak ugotować kasze jaglaną, aby pozbyć się z niej charakterystycznej goryczki? Gorzki smak kaszy jaglanej potrafi zrazić do niej nawet najbardziej zdrowo odżywiającą się osobę, jednak istnieją sposoby na skuteczne pozbycie się tego niemiłego posmaku.
Jak ugotować kasze jaglaną?
Jednym z nich jest przepłukanie kilkukrotne kaszy, ciepłą wodą. W celu dotarcia do każdego ziarenka, warto jest przepłukać kasze na dużym sitku, puszczając na nią bezpośrednio strumień ciepłej wody. Po dokładnym wypłukaniu kaszy, przekładamy ją do garnka zalewamy wrzątkiem, w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, dodajmy do gotującej się kaszy dwie łyżki oleju oraz pół łyżeczki soli, wszystko razem mieszamy i gotujmy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-18 minut, po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na 5 minut.
Drugim sposobem na przygotowanie smacznej kaszy jaglanej, jest uprzednie podprażenie jej suchych ziaren w garnku o grubym dnie, po chwili, gdy kasza zacznie wydawać przyjemny orzechowy zapach, dodajemy do niej łyżkę oleju kokosowego, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zalewamy wrzątkiem, w proporcjach jak w przepisie powyżej i gotujemy pod przykryciem 15-18 minut. Tak przyrządzona kasza będzie smacznym dodatkiem do deserów, jak i dań głównych, korzystajmy więc z jej dobrodziejstwa tak często jak to tylko jest możliwe.
Pomysły na ciekawe dania z kaszą jaglaną
Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na proste dania z kaszą jaglaną, które uatrakcyjnią każdy obiad!
Budyń truskawkowo-jaglany
Do przygotowania tego budyniu będziemy potrzebowali 1/3 szklanki kaszy jaglanej, szklankę mleka, 2,5 szklanki truskawek oraz około dwie łyżki cukru. Do rondelka dodajemy kaszę jaglaną oraz wlewamy mleko. Całość gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut. Po ugotowaniu kaszy należy ją dokładnie zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W międzyczasie dodajemy cukier oraz truskawki. Całość jest gotowa do podania na przykład z dodatkiem całych owoców.
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Aby przygotować te kotlety będziemy potrzebowali podobnie jak wyżej 1/3 szklanki kaszy jaglanej, szklankę mleka, 6 jajek, łyżkę bułki tartej, koperek, sól, pieprz, szczypiorek. Kaszę jaglaną należy przygotować tak samo jak wyżej, czyli przegotować pod przykryciem z mlekiem. W międzyczasie 5 jajek należy ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Kaszę i jajka wkładamy do dużego naczynia i rozgniatamy. Dodajemy jedno surowe jajko i przyprawy. Całość mieszamy i formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Podajemy na przykład z ugotowanymi ziemniakami.
Pierogi z kaszą jaglaną
Jak się okazuje kasze jaglaną możemy także wykorzystać jako farsz do pierogów. Będziemy potrzebowali ugotowaną kaszę jaglaną, twaróg oraz przyprawy. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Farsz jest gotowy. Po wycięciu okrągłej formy z ciasta możemy przystąpić do formowania pierogów. Gotujemy kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać takie pierogi możemy razem ze śmietaną. W niczym nie ustępują one smakiem tradycyjnym pierogom ruskim, doskonale znanym z polskich stołów.