Dynia – przepisy na jesień z dynią w roli głównej

Na pytanie o typowo jesienne warzywo chyba każdy odpowie – dynia! Ma na to wpływ nie tylko pora jej dojrzewania, ale również pomarańczowy kolor, który kojarzy się z jesiennymi liśćmi opadającymi z drzew. Dynię przygotować można na wiele sposobów – zupy, dżemy, a nawet ciasto.

Skąd czerpać inspiracje?

Dla osób, które mają mniejsze doświadczenie w kuchni lub są mniej kreatywne w zakresie gotowania doskonałym źródłem pomysłów i inspiracji są przepisy dostępne w internecie. Do stron, które oferują nie tylko tradycyjne receptury, ale również niestandardowe należy najlepszewkuchni.pl. Szczegółowo wyjaśnione przepisy pozwalają nawet laikowi wykonać wyśmienitą potrawę.

Zupy – typowe, dyniowe danie

Przygotowanie zupy z dyni nie zabiera wiele czasu, a jej smak i rozgrzewające właściwości są idealne na chłodne dni. Na najlepszewkuchni.pl znaleźć można wiele ciekawych sposobów na przyrządzenie takiego dania. Jednym z nich jest zupa mleczna z dyni. Składniki potrzebne na 5 porcji to pomarańczowa dynia, 2 litry mleka, łyżka cukru waniliowego i 4 łyżki cukru. Rozpocząć należy od obrania dyni i wydrążenia nasion. Następnie trzeba ją pokroić w kostkę i dusić w garnku z dodatkiem wody do miękkości. Mleko należy gotować przez 10 minut, a następnie dodać zmiksowaną wcześniej dynię. Na koniec przyprawić cukrem i cukrem waniliowym. Tak przygotowana zupa podawana na ciepło na pewno rozgrzeje organizm.

Szarlotka z dynią?

Tak! I smakuje wybornie! Przygotowanie ciasta jest niemal takie same jak w przypadku tradycyjnej szarlotki z jabłkami. Nieco inaczej wygląda przygotowanie nadzienia, ponieważ oprócz kilograma jabłek potrzebny będzie również kilogram dyni, galaretka pomarańczowa oraz odrobina soku z cytryny. Dynię i jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Dynię gotować na wolnym ogniu, gdy będzie miękka zmiksować i dodać jabłka. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut mieszając. Następnie dodać galaretkę i rozpuścić. Przestudzoną masę wykładać na surowe ciasto.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here