Jak gotować kalafior

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo. Wprawdzie pojawia się na naszych stołach coraz częściej, ale nadal jednak nie jest dostatecznie doceniany. A warto przyrządzać kalafior, bo jest niskokaloryczny, pełen witamin i minerałów. Uwielbiają go dzieciaki, ponieważ jest miękki i smakowity. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Tradycyjny sposób podania w formie ugotowanej z masłem i bułką tartą to tylko jedna z bardzo wielu opcji.

Kalafior nadaje się do bardzo wielu dań. Można go przyrządzać jako samodzielna potrawę lub serwować jako dodatek. Świetnie sprawdzi się w zupach warzywnych lub kremach, czy musach. Nada się też do przygotowania spodu do pizzy oraz wytrawnych sosów. Lekko podgotowany kalafior można dodać do ulubionej sałatki. Delikatny smak i charakterystyczny aromat wzbogacą każdą potrawę.

Jak gotować kalafior, aby był najlepszy?

Jak gotować kalafior, aby był najlepszy?Najważniejsze jest to, aby go w żadnym razie nie przegotowywać. Rozgotowany, wodnisty kalafior to prawdziwa zmora niejednego przedszkolaka. Takie doświadczenia często sprawiają, że potem sami ograniczamy używanie kalafiora w naszym domu. Zupełnie niepotrzebnie. Bo wystarczy kilka sztuczek, aby kalafior był wspaniały- idealnie miękki, ale nierozgotowany.

Aby pozbyć się niechcianego zapachu, który wydziela się podczas gotowania kalafiora, wystarczy dodać do wody kilka kawałków surowego ziemniaka. Kartofel wchłonie nieprzyjemną woń. Kalafior należy gotować w lekko osolonej wodzie ok. pół godziny. Powinien on być miękki, ale lekko al dente. Aby przyspieszyć obróbkę, można pokroić kalafior na mniejsze różyczki. Dwie łyżki masła dodane do wody, zdecydowanie wzbogacą smak ugotowanego warzywa.

Doskonały kalafior można również przygotować na grillu lub patelni grillowej

Wystarczy pokroić różyczki na dość cienkie plastry i delikatnie posmarować dobra oliwa z oliwek. Pod koniec grillowanie, lekko solimy i pieprzymy plastry. Można tez użyć szczypty kurkumy, aby nadać im piękny, intensywny, żółty kolor. Wędzony aromat świetnie łączy się z delikatnym smakiem kalafiora. Można polać takie kalafiorowe placuszki palonym masłem i posypać bułka tartą z tartym parmezanem.

Placuszki z kalafiora i brokuła to kolejna ciekawa propozycja. Szczególnie dla amatorów kuchni bezmięsnej. Lekko podgotowany kalafior i brokuł miksujemy z jajkiem, tartym serem, przyprawami i odrobiną mąki. Placuszki smażymy na oliwie z oliwek i podajemy na ciepło, lub jako zimna przekąskę.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here