Gochugaru to grubo zmielone koreańskie chili w proszku podobne do pokruszonych płatków czerwonej papryki. Tradycyjnie wytwarzany z suszonej na słońcu papryki bez nasion.
Gochugaru jest niezbędnym składnikiem w koreańskiej kuchni. Oferuje duży poziom ciepła i pikantności z nutami słodyczy. Jest ważnym elementem w wielu daniach kuchni koreańskiej.
Co to jest Gochugaru?
Gochugaru to grubo zmielony koreański chili w proszku podobny do pokruszonych płatków czerwonej papryki, tradycyjnie wytwarzany z suszonej na słońcu papryki bez nasion.
Popularne nazwy Gochugaru to koreańskie płatki chili, koreańskie płatki ostrej papryki i koreański proszek chili. W regionach Korei Gochugaru jest obowiązkową przyprawą w kuchni, ponieważ jest niezbędnym elementem do przyrządzania Gochujang, zup i gulaszu, Kimchi i słynnej sałatki z ogórków. Ma zauważalnie żywy czerwony kolor i jest niezbędny do przyrządzania koreańskich dań.
Jak ostry jest Gochugaru?
Poziom przypraw i ciepła Gochugaru waha się od łagodnego do ostrego, w zależności od sposobu jego przygotowania. Smak jest jednocześnie lekko dymny, słodki i pikantny.
Jak powstaje Gochugaru?
Istnieje wiele koreańskich gospodarstw domowych, które wolą robić własne Gochugaru niż kupować na rynku. Aby zrobić własne, kupują na targu suszoną koreańską czerwoną papryczkę chili i postępują zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby zrobić ją w domu.
Jak zrobić Gochugaru:
Najpierw pokrój szypułki i górną część suszonych papryczek chili oraz usuń pestki. (Jeśli wolisz więcej przypraw i ciepła, pomiń wydrążanie i zachowaj wnętrzności)
Następnie wyczyść wysuszone chili ściereczką i zmiel je w blenderze na płatki chili. Aby uzyskać drobny proszek, użyj młynka do ryżu.
Zamienniki Gochugaru
Jeśli nie jesteś w stanie pozyskać Gochugaru lub nie masz do niego dostępu, możesz wybrać substytuty, które zapewniają podobny smak. Oto kilka ciekawych zamienników Gochugaru.
Gochujang – jest zrobiony z Gochugaru, ale zawiera pewne składniki, takie jak lepki ryż, sól i soja. Konsystencja będzie inna, ale na pewno poczujesz smak Gochugaru. Upewnij się jednak, że dodasz mniej soli do dania, ponieważ Gochujang jest już nieco słony.
Red Pepper Powder – to ten sam stary indyjski proszek z czerwonego chili, a poziom przypraw jest dość wysoki. Jeśli zdecydujesz się dodać do dania czerwone chili w proszku, przygotuj się na niesamowity kolor i odrobinę cudownego ciepła.
Chipotle w proszku – jest to substytut dla wędzonego smaku. Proszek Chipotle powstaje przez zmielenie wędzonych suszonych papryczek jalapeno.
Płatki pieprzu Cayenne – konsystencja tej przyprawy jest podobna do Gochugaru i jest już używana w wielu koreańskich potrawach, więc uzyskasz podobny smak. Jeśli zdecydujesz się na płatki, będą one ostrzejsze w porównaniu z proszkiem.
Czy Gochugaru to to samo co Gochujang?
Gochugaru i Gochujang różnią się smakiem i konsystencją. Wiele osób myśli, że są takie same, ale to nieprawda. Gochugaru występuje w postaci płatków lub proszku, podczas gdy Gochujang ma postać pasty. Pod względem smaku Gochujang ma w sobie soję, ryż i sól, co oznacza, że smak też będzie inny.