Naczynia żeliwne używane są powszechnie w wielu kuchniach w polskich domach. Jednak, aby spełniły one swoją funkcją muszą być to naczynia wysokiej jakości. Dlatego decydując się ma zakup np. żeliwnych garnków trzeba dobrze przyjrzeć się temu, jak i z czego zostały wykonane.

Na wstępie trzeba powiedzieć, że naczynia żeliwne nie są tanie. Jest tak dlatego, iż sam materiał czyli żeliwo tanie nie jest. Na wysoką cenę wpływ ma także materiał jaki pokrywa naczynia. Najczęściej jest to ceramiczna glazura lub porcelana. Do tego dochodzi jeszcze sam proces wytwarzania takich naczyń. Mowa tu przede wszystkim o procesie wypalania żeliwa. Dlatego trzeba mieć się na baczności widząc ofertę naczyń żeliwnych, które są dość tanie. Może to oznacza, że materiał, z którego są wykonane nie należy do najlepszych.

Naczynia żeliwne – Czym kierować się przy zakupie?

Jednym z czynników, jaki należy brać pod uwagę kupując żeliwne naczynia, jest waga żeliwa. To najlepszy sposób na to, aby sprawdzić, czy naczynie jest wysokiej jakości. Jeśli naczynie wykonane jest z małej ilości żeliwa staje się mało odporne, zarówno termicznie, jak i mechanicznie. Konsekwencją może być to, że takie naczynie w trakcie gotowania może po prostu zacząć pękać.

Warto także decydować się na zakup naczyń żeliwnych produkowanych w Europie. Te zawsze sprawdzane są pod kątem składu. Inaczej jest w przypadku naczyń sprowadzanych z poza naszego kontynentu. W takim przypadku nie ma takich wymagań prawnych. Jeśli kupujemy naczynie wyprodukowane w Europie mamy pewność, że jest wykonane z dobrej jakości żeliwa. Pod tym kątem ważne jest nie tylko to z jakiego materiału naczynia zostały wykonane, ale także sam proces produkcji.

Dlaczego naczynia żeliwne są tak popularne?

Jest tak, ponieważ posiadają one bardzo wiele zalet. Przede wszystkim cechuje je duża trwałość. Jeśli tylko będzie się z nich korzystać prawidłowo mogą posłużyć nawet przez kilkanaście lat. Żeliwne naczynia są także uniwersalne. Można w nich zarówno gotować i smażyć. Ponad to można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a także w piekarniku. Każde naczynie żeliwne cechuje także bardzo dobre przewodzenie ciepła. Naczynie długo utrzymuje wysoką temperaturę dzięki czemu potrawa zbyt szybko nie stygnie. Warto także podkreślić, że naczynia te równomiernie się nagrzewają. Trzeba jednak pamiętać, ze żeliwne naczynia są bardzo wrażliwe na skoki temperatur. Innymi słowy, nie tolerują one szoku termicznego. Nie można zatem zalewać gorącego garnka zimną wodą lub na odwrót.

Garnki żeliwne są bardzo popularne, mino często wysokiej ceny. Przekonują do siebie przede wszystkim swoją jakością. Ich używanie to także sposób na oszczędność. Krótki czas obróbki to bowiem oszczędność energii. Jeśli zatem zastanawiamy się nad zakupem nowych garnków i naczyń warto zastanowić się właśnie nad tymi żeliwnymi. Pamiętać trzeba tylko o tym, że muszą to być naczynia wysokiej jakości.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here