jak zrobić wino

Wiele osób, które jeszcze nie próbowały zrobić samodzielnie wina, jest przekonanych, że to bardzo skomplikowany proces. Nic bardziej mylnego. Zastosowanie się do kilku prostych rad pozwoli przygotować domowe wino o smaku, jaki najbardziej lubimy.

Jak zrobić wino?

jak zrobić winoBazą do wina mogą być owoce, zboża czy nawet dżemy. Skupmy się na owocach, które nie muszą być świeże. Wystarczy kupić mrożone lub samodzielnie zamrozić odpowiednią ich ilość. Potrzebujemy na pewno balon, korek i rurkę fermentacyjną. To sprzęt podstawowy i obowiązkowy. W sklepie kupmy także drożdże winiarskie i pożywkę. To pozwoli na prawidłowe rozpoczęcie procesu fermentacyjnego. Jak zrobić wino? Najprościej będzie rozpocząć od wiśni. To owoce wyjątkowo popularne, jeśli chodzi o początkujących domowych winiarzy. Potrzebujemy:

  • 10 kg wiśni
  • 5 kg cukru
  • 5 l wody
  • i wspomniane już drożdże winiarskie.

Od czego zacząć?

Powinniśmy rozpocząć od zagotowania wody z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru, studzimy syrop. W tym czasie myjemy wiśnie i bardzo dokładnie drylujemy. Warto przejrzeć owoc po owocu, czy któryś nie jest robaczywy lub zgnity. Odrzucamy te zepsute, a pozostałymi wiśniami uzupełniamy balon. Przygotowujemy drożdże winiarskie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudzonym syropem cukrowym zalewamy owoce, dodając drożdże. Wiele osób, które pierwszy raz robią domowe wino, zatyka od razu balon korkiem z rurką fermentacyjną. To błąd. W pierwszej kolejności musimy zatkać balon korkiem, a w miejscu gdzie ma znaleźć się rurka, umieścić kulkę z waty. Zapewnia ona prawidłowy dopływ powietrza do owoców, umożliwia rozpoczęcie pracy przez drożdże i blokuje dostęp do zawartości muszkom owocówkom. Po kilku dniach (najczęściej 4-5) wyjmujemy watę, a w jej miejsce wkładamy rurkę fermentacyjną z wodą. Balon musimy przenieść w ciepłe miejsce.

Odpowiednia temperatura jest niezbędna, aby rozpoczął się proces fermentacji owoców. Po około 8 tygodniach musimy wino przelać do mniejszego balona, który również zatykamy korkiem i rurką. Pozostawiamy na kilka miesięcy, obserwując wodę umieszczoną w rurce. Jeśli nadal słychać przelewanie wody oznacza to, że fermentacja trwa. Kiedy bąbelki ustaną, wino można przygotować do spożycia, czyli odcedzić i przelać do butelek. Pamiętajmy, aby zlać wino w odpowiednim momencie, ponieważ jego przetrzymanie w balonie może spowodować, że otrzymamy ocet owocowy a nie wino. Moc nowego wyrobu możemy sprawdzić dostępnym w sklepie miernikiem, aby umieścić na etykiecie odpowiednie oznaczenie zawartości procentowej alkoholu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here