Jak zrobić lemoniadę?

Lemoniada jest cudownym sposobem na orzeźwienie zwłaszcza w letnie, gorące dni. Prawdziwa, klasyczna lemoniada, która pamiętała jeszcze czasy naszych dziadków, ma smak wody cytrynowej. Koniecznie powinny pływać w niej soczyste kawałki cytryny, które nie tylko podkreślą wspaniały smak, ale dodadzą również nieco goryczki i kwasowości. Lemoniada świetnie ugasi pragnienie. Posiada także cudowne właściwości upiększające i – co najważniejsze – zdrowotne. Cytryna jest bowiem nietuzinkowym owocem, który działa antyseptycznie oraz antybakteryjnie. W doskonały sposób rozjaśnia skórę, oczyszcza oraz orzeźwia cerę, wygładza zmarszczki, a nawet pomaga w zwalczaniu cellulitu.

Zatem jak zrobić lemoniadę?

 Jak zrobić lemoniadę?Klasyczny, tradycyjny przepis nie jest skomplikowany. Potrzebne będą:

  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

Według tej receptury należy jedną szklankę cukru wymieszać w jednej szklance wody. Całość należy podgrzać i mieszać do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę trzeba ostudzić. Kolejno do dzbanka należy wlać ostudzony syrop z wody i cukru, sok wyciśnięty z cytryny oraz pozostałą szklankę wody. Wystarczy wymieszać i dodać dużą ilość lodu. Szklanki z lemoniadą warto udekorować listkami mięty bądź melisy lub plasterkiem cytryny. Lemoniada jest napojem bezalkoholowym, wchodzi jednakże w skład wielu drinków. Choć najbardziej popularna jest ta cytrynowa, coraz częściej występuje również w innych propozycjach.

Dlaczego warto robić lemoniadę?

Pyszna lemoniada cytrynowa, pomarańczowa, z arbuza, truskawki czy innych sezonowych owoców łączy w sobie to, co najlepsze i najsmaczniejsze – słodycz pysznych owoców oraz świeży, orzeźwiający smak. Dodatek w formie kostek lodu i listków mięty sprawia, że w jeszcze wspanialszy sposób działa na pragnienie i dostarcza niesamowitych wrażeń dla kubków smakowych. By lemoniada pięknie prezentowała się chociażby przy letnim grillowaniu, warto podać ją w przezroczystym dzbanku, który pięknie wyeksponuje wszystkie składniki.

Warto poeksperymentować, dodając do lemoniady owoce sezonowe. Chociażby lemoniada truskawkowa, która jest równie smaczna. Do jej przyrządzenia wystarczą:

  • 1 litr zimnej wody,
  • 1/2 kg truskawek,
  • cytryna,
  •  1/3 szklanki cukru,
  • świeża mięta.

Truskawki należy zblendować, a sok z cytryny wycisnąć. Kolejno cukier, który trzeba rozpuścić w gorącej, wrzącej wodzie. Następnie składniki należy połączyć z zimną wodą i przefiltrować przez sitko. No i ostatni etap to wrzucenie listków mięty.
Jak widać, przepisy są banalnie proste. Lemoniada urzeka swą prostotą, jednak prezentuje się mega fantastycznie. Na pewno posmakuje każdemu, nawet wybrednemu smakoszowi.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here