Jak rozpocząć działalność własnego sklepu z francuską żywnością?

0
386

Nietrudno zauważyć, że mało osób w Polsce miało do czynienia z typową, francuską żywnością. Dziś dużo się na tym polu może zmienić, gdyż na rynku pojawia się coraz więcej podmiotów, które taką żywność sprzedają. Co więcej, sprzedaż ta przenosi się również do Internetu, co jest zasługą jego praktycznie nieograniczonych możliwości marketingowych.

Marketing produktowy

Może więc warto popuścić wodze fantazji i wyobrazić sobie, jakie kroki byłyby najwłaściwsze w celu zwiększenia popularności własnej marki. Pierwszym z nich byłby z pewnością marketing produktowy. Sklep francuski może swą sprzedaż oprzeć na początku na dobrze znanych nad Wisłą produktach. Nie jest ich dużo, ale mimo to kupuje się je stosunkowo często. Mowa tu oczywiście o alkoholach, które każdy sklep francuski powinien posiadać w swoim asortymencie. Sprawdzić to między innymi w tym sklepie: https://gourmetbycafedelaposte.pl/ – gdzie znajdziesz tylko oryginalne produkty francuskie. Co ważne, nie trzeba się tu skupiać jedynie na dobrze znanych (i drogich) szampanach. Warto też postawić na produkty dość niszowe, jak np. wino pomarańczowe.

Ukłon dla starszych bywalców

W e-handlu ważne jest nie tylko pozyskiwanie nowych klientów, ale też utrzymanie tych, którzy zdecydowali się na zakup określonych produktów. Jeśli udało się ich pozyskać za pomocą wspomnianego alkoholu, to można im zaproponować np. rozbudowę ich preferencji smakowych o kilka prostych, francuskich przystawek. Może dzięki nim uda się – przy odrobinie francuskiej muzyki – stworzyć podwaliny pod romantyczną, domową kolację we dwoje? Osoby prowadzące internetowy sklep francuski z jedzeniem mają ten komfort, że mogą one zmieniać swój asortyment i stopniowo dopasowywać go do zmiennych preferencji smakowych klientów.

I na koniec… propozycje dań

Rozwój e-sklepu z francuską żywnością trochę trwa. Budowę swojej marki warto rozpocząć od prostych produktów, które niejako „na zachętę” będą sprzedawane klientom. Z biegiem czasu można im zaproponować np. coś na wzór francuskiej książki kucharskiej, wewnątrz której zawarte będą przepisy oparte na składnikach, które można pozyskiwać w danym sklepie. W ten sposób sklep francuski będzie stopniowo zwiększał zapotrzebowanie na swoje towary, ograniczając jednocześnie koszty przewozu dań, które można by przecież zrobić samemu. Z biegiem czasu polityka ta doprowadzi do znacznego wzrostu zapotrzebowania na dania rodem z Francji i tym samym zwiększy popularność danego sklepu wśród potencjalnych klientów.

Podsumowując, internetowy sklep francuski powinien rozwijać się na zasadzie małych kroków, począwszy od pojedynczych przysmaków, a kończąc na naprawdę wyrafinowanych daniach. W zasadzie jest to jedyna, rzetelna strategia dla tego typu działalności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here